Ajankohtaista

Mylab: Ennakoivaan terveydenhuoltoon siirtyminen ei ole enää teknologiakysymys

Mylab: Ennakoivaan terveydenhuoltoon siirtyminen ei ole enää teknologiakysymys 

Terveydenhuolto kehittyy datan, tekoälyn ja pilviteknologioiden kehityksen myötä ennakoivampaan suuntaan. Tässä uudessa markkinassa pärjäävät IT-palveluntarjoajat, joilla on laadukasta dataa, pilviympäristöön toimiva mikropalveluihin perustuva ohjelmistoarkkitehtuuri sekä saumattomat integraatiot ympäröiviin järjestelmiin, sanoo Mylabin toimitusjohtaja.

Laboratorioiden tietojärjestelmät ovat terveysdatan prosessointiketjussa erittäin keskeisessä roolissa: arviolta 70 prosenttia lääkäreiden hoitopäätöksissä käyttämästä datasta on laboratoriotuloksia ja muuta diagnostista tietoa. Jatkossa laboratoriodatan merkitys tulee vain korostumaan. 

“Uskomme, että on vain ajan kysymys, että terveydenhuollossa uskalletaan mennä entistä datavetoisempaan suuntaan ja laboratorioiden data on tässä avainasemassa”, toteaa toimitusjohtaja Samuli Niiranen Mylabista, joka on erikoistunut laboratorioiden tietojärjestelmiin jo vuodesta 1987 lähtien. 

Terveydenhuollossa vaaditaan jatkuvaa vaikuttavuuden parantamista. Tehokkaampi datan käyttö mahdollistaa monentyyppisiä kehityskulkuja. 

“Arvioni mukaan, että 5 – 10 vuoden päästä on normaalia, että esimerkiksi yksinkertaisia perusdiagnooseja tullaan tekemään varsin automaattisesti datan perusteella, hiukan samaan tyyliin kuin esimerkiksi asuntolainapäätöksiä on tehty sähköisesti jo vuosia. Tällöin terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä vaativaan diagnosointiin vaikuttavuutta parantaen. Lainsäädäntö ei tähän vielä taivu, mutta teknologisesti tämä on jo täysin mahdollista”, Niiranen toteaa.  

Datan tehokasta hyödyntämistä yli erikoisalojen   

Tehokkaampi datan hyödyntäminen mahdollistaa myös entistä ennakoivampaa hoitoa.  Ennakoivassa terveydenhuollossa eri järjestelmistä ja lähteistä saatua dataa voidaan hyödyntää monipuolisesti käyttämällä tekoälyä ennakoivan tiedon muodostamiseen ja pilviteknologioita tehokkaaseen laskentaan. Esimerkiksi syövän ja sydänoireiden diagnosointi voi muuttua radikaalisti. 

“Aiemmin ja nykyäänkin lääkäri tarkistaa perustiedot, kuten iän, painon, kolesterolit, aiemmat mahdolliset sydäninfarktit, onko kipuja ja niin edelleen. Ongelmana on, että käytössä on pistemäistä tietoa. Esimerkiksi painon ja kolesterolin kehityshistoriassa voi olla jotain merkittävää, joka yhdellä mittauksella ei käy ilmi. Ja luonnollisesti lääkärille on haasteellista itse täysin ennustaa datan perusteella, miten potilaan tilanne tulee kehittymään”, Mylabin Chief Product Officer Juha Högmander havainnollistaa nykytilannetta. 

Jatkossa järjestelmät voivat yhdistellä potilasta koskevan relevantin datan eri järjestelmistä, laskea paljonko esimerkiksi ylipaino aiheuttaa kuormittavuutta ja miten potilaan arvot ja terveystilanne jatkossa tulevat todennäköisimmin kehittymään. Datan yhdistely laboratorion ja diagnostiikan eri erikoisalojen yli on tärkeä osa tätä kehitystä.

“Oleellista on, että sairauksien kehittymiseen päästään kiinni aikaisemmin, jolloin on mahdollista tehdä vaikuttavampaa hoitoa.”, Högmander sanoo. 

Mylab katsoo olevansa markkinoilla erityisasemassa, koska yrityksen tietoratkaisujen avulla on kerätty laboratoriodataa 1980-luvulta asti strukturoidussa formaatissa. 

“Olemme kartuttaneet ainutlaatuista datasettiämme  jo vuosikymmenten ajan. Sen ansiosta meillä on syvä ymmärrys eri datapisteistä laboratorioissa ja mitä merkityksellistä niistä voi päätellä.” 

Ruotsissa haasteena datan sirpaleisuus

Suomessa ollaan jo lähempänä tätä tulevaisuutta, koska maassa laboratorio toimii strukturoidusti. Ruotsissa yksi suurimmista käytännön haasteista on terveydenhuollon IT-kentän pirstaleisuus: Kaikilla 21 alueella on omat järjestelmänsä ja käytäntönsä ja valtakunnallisia standardeja on rajallisesti käytössä. 

“Ruotsissa on todella tärkeää saada terveydenhuollon IT-kenttää yhtenäistettyä, mikä on edellytys datan tehokkaalle hyödyntämiselle”, sanoo Sales Director Petter Olofsson, joka vastaa Mylabin myynnistä Pohjoismaissa.  

Mylab esittelee Vitalis-tapahtumassa Göteborgissa 22.-25.5. tekoälypohjaisen My+-palveluratkaisunsa.  

*Archives of Pathology & Laboratory Medicine, Teaching laboratory medicine to medical students: implementation and evaluation, 2012.

Vuonna 1987 perustettu Mylab on terveydenhuollon laboratorioiden ja diagnostiikkayksiköiden tietojärjestelmien johtava pohjoismainen asiantuntija. Suomessa Mylab Oy on markkinajohtaja noin 80 prosentin markkinaosuudellaan. Vuonna 2024 Mylab-konsernin (Mylab Oy ja Mylab Skandinavia AB) liikevaihto oli noin 18,5 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä oli 138. 

Uutiset, tapahtumat ja blogi